Osh - Sary Mogol

Terug in Osh,  deze keer hebben we ons voorgenomen een iets betere Hostel te boeken dan tijdens ons vorige bezoek aan de stad ,Osh is een eeuwenoude stad die op de zijderoute lag, ouder dan Rome volgens sommige... echter is het niet echt een mooie stad,  druk vooral en geen mooie gebouwen. De Osh bazaar is wel super groot,  je kan hier werkelijk alles vinden, namaakkledij, bouwmaterialen, fruit, groenten, elektronica, tapijten,... we kopen hier een nieuwe vooraad gedroogd fruit en noten voor onze volgende hike naar de Jiptik pass.  Meestal is deze hike  geregeld door de lokale CBT, echter beslissen we om dit op ons eigen houtje te doen. We hebben een offline topografische kaart (Soviet military maps) waarmee we deels onze route kunnen uitstippelen dus we vertrouwen op Russische kaarten en trekken er op uit. Van Osh tot aan Kojo Kelen lijkt een beetje op de  Grand canyon met de rode rots formatie, we stellen onze tent op naast de rivier en maken een kampvuur, heerlijk kamperen en terug in de natuur na die ruwe Pamir. De 2de dag na instant ontbijt trekken we door het dorp naar de voet van de pass, onderweg lopen we tussen het vee van de lokale herders, we worden een paar keer gevraagde voor 'chay ' thee, eigenlijk vreemd maar elke keer we beslissen om een pauze te nemen en zelf chay te maken en wat noten  te eten volgt er wel een gezin om de hoek dat ons chay wil aanbieden, we proberen met gebaren en ons gebrekkig Russisch uit te leggen dat we door moeten. We slaan weer onze tent op en maken een vuurtje voor ons op te warmen voor de nacht die komt. Een hele koude :-( . Die ochtend is het enigste doel de pass over gaan, na een aantal uren klimmen en naast gletsjers en sneeuw te wandelen blijft het trail maar verder kronkelen achter de bergtoppen met eigenlijk geen uitzicht op een doorsteek pass blijven we stijgen. Volgens de kaart zitten we op het juiste pad. Uiteindelijk komen we boven,  Ellie eigenlijk vrij vlot ikzelf heb echt afgezien, ik kreeg mijn ademhaling niet onder controle het laatste stuk, dus dit was echt stap per stap afzien korte pauze en dan direct terug vallen in deze ongecontroleerde ademhaling, wat de hoogte allemaal niet kan doen.
Boven aangekomen(4185m) worden we beloond met een oneindig uitzicht over de Sary Mogol valei en de hoogste bergen van het land waaronder Peak Lenin 7134m
We trakteren onszelf met een Mountain pack sweet and sour chicken heerlijk! Na op adem te komen starten we een afdaling tot we weer een mooie plaats vinden naast de rivier, deze keer zonder kampvuur omdat er geen hout te vinden was. We eten wat noodels en gaan vrij vroeg slapen, met een tevreden gevoel vallen we in slaap. Weeral extreme koude die nacht, ijs op de onze tent.
We beginnen onze afdaling langs smalle rotspassen en steken/springen rivieren over Sary-mogol, een dorp dat voornamelijk leeft van de steenkool ontginning,  hopelijk vinden we hier wat vervoer naar Osh.
Na weer een gemaakt te hebben om te liften stappen we in een kleine truck in,  we denken Yes het is ons gelukt maar zo naïef dat we zijn vraagt iedereen voor geld om mee te rijden,we dingen wat af en we worden in een andere auto gezet en die brengt ons uiteindelijk naar Osh.
Ons laatste  avontuur in Kyrgistan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten